Chrząstka i torebka stawowa

Odżywianie chrząstki stawowej odbywa się na drodze dyfuzji składników mazi stawowej. Płyn stawowy jest przesączem osocza z naczyń błony maziowej, zawiera mucynę oraz związki białkowo-wielocukrowe. Ważnym składnikiem mazi jest kwas hialuronowy, od którego zależy jej lepkość.

Torebka stawowa zbudowana jest z dwóch warstw różniących się strukturalnie i czynnościowo: zewnętrznej – błony włóknistej i wewnętrznej – błony maziowej. Błona włóknista zawiera wielkie ilości włókien kolagenowych przechodzących w miejscu przyczepu torebki w okostną. Wraz ze wzmacniającymi ją więzadłami, przy współudziale mięśni i ciśnienia powietrza dociska powierzchnie stawowe. Błona stawowa wyściela jamę stawową ułatwia ruchy, wydziela i resorbuje płyn stawowy, żywo reaguje na czynniki szkodliwe (uraz, zakażenie, przeciążenie, niezborny ruch), a dzięki bogatemu unerwieniu spełnia rolę czucia ruchu. Od błony maziowej wpuklają się do jamy stawu fałdy, poduszki tłuszczowe i kosmki nie pokryte śródbłonkiem, co różni je od innych jam dała i upośledza odporność na infekcję. W przypadku unieruchomienia stawu, a zwłaszcza przy równoczesnym odczynie zapalnym komórki błony maziowej ulegają bezładnemu rozplemowi i tworzą zrosty między przylegającymi powierzchniami.

Każdy proces chorobowy czy zaryglowanie stawu odbija się na stanie mięśni, powodując zaniki prostowników i przykurcze zginaczy, co świadczy o funkcjonalnym połączeniu unerwienia stawowego z układem mięśniowym.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *